En fond är som ett bankkonto, men mångsidigare. I en fond kan man förutom kontanter även deponera värdepapper, till exempel aktier eller räntebevis.
Med kapital avses de pengar och värdepapper som har deponerats i fonden. Med avkastning avses utdelnings- eller ränteintäkterna från det placerade kapitalet. Att verksamheten finansieras med avkastningen innebär att man inte rör fondkapitalet.
Syftet med fonden är att ekonomiskt stödja barns och ungas målinriktade idrottsverksamhet i vårt land, till exempel i idrottsakademier och träningscenter.
Målet är att öka det ekonomiska stödet till barns och ungas målinriktade idrott med 30 procent under 2020-talet.
Fondens grundkapital samlas in av donatorer. Statens motfinansiering fördubblar det insamlade beloppet upp till 20 miljoner euro.
Motfinansiering innebär att staten har förbundit sig att donera en lika stor summa till fonden som man har fått ihop genom privatdonationer, maximalt 20 miljoner euro.
Ett kapital på 40 miljoner euro x en genomsnittlig förväntad avkastning på 5 procent = 2 miljoner euro per år.
Målet är högt ställt, men inte omöjligt att uppnå. Målet är en långsiktig investering. Därför kan man inte dra några slutsatser om avkastningen utifrån den nuvarande räntenivån.
Olympiska kommittén grundade fonden 2018. Våren 2019 fattade riksdagen ett donationsbeslut om att bevilja motfinansiering.
Alla donationer ökar fondkapitalet. Staten har dock begränsat sin andel till 20 miljoner euro.
Suomen Urheilun tukisäätiös styrelse beslutar om fondens användningsändamål.
1. Jan Vapaavuori (ordf.)
2. Piia-Noora Kauppi
3. Mammu Kaario
4. Ari Lahti
5. Aku Vikström
6. Sannamari Jäntti
7. Timo Ahopelto
Styrelsen för Finlands olympiska kommitté utser stiftelsens styrelse.
Avsikten är inte att upplösa fonden. Den kan till och med finnas kvar i hundratals år. De äldsta finländska stiftelserna grundades redan på 1800-talet.
Fondkapitalet används på ett sätt som motsvarar det ursprungliga syftet. Riksdagens andel återgår till statsbudgeten.
Barnsjukhuset och Aalto-universitetet är exempel på att även stora insamlingsprojekt kan genomföras och att målen till och med kan överskridas.
Stödet riktas till utveckling av tränarnas kompetens och träningsförhållandena och till förbättring av idrottarens socioekonomiska ställning.
Genom erfarenhet vet vi att en idrottare som tränar ensam har svårt att utvecklas utan hjälp av ett stödnätverk. Tävlingsidrott förutsätter ett professionellt träningssystem.
För att nå den internationella toppen inom individuella grenar behövs det stora resurser redan länge innan man börjar nå framgångar. Framgångsrika idrottare som tillhör eliten får nog bidrag, men det finns mycket lite stöd för ungdomar som strävar efter att nå toppen. Avkastningen från fonden används för att stödja talangfulla idrottare i faser som är kritiska för karriären och framgången, då stödet investeringslogiskt sett har störst effekt.
Vi vill garantera alla barn och unga som tränar målinriktat en möjlighet att utvecklas och uppnå sin idrottsdröm. För detta räcker det inte enbart med sponsorintäkter, utan vi behöver också stödformer såsom Olympiafonden..
Medlen samlas in av företag, föreningar och andra organisationer samt privatpersoner.
Medlen används för idrottarstipendier, redskapsanskaffningar, tränings- och handledningskompetens och nödfinansiering i särskilda situationer. Stödet delas ut i samarbete med föreningar och idrottsakademier. När stödet beviljas är mindre bemedlade barn och unga i särskilt fokus. År 2022 delade stiftelsen med stöd av Olympiafonden ut stöd till idrottsakademiverksamheten. Ytterligare information om stödobjekten får du av medlemmarna i stiftelsens styrelse.
Nej. Sponsring är marknadsföringssamarbete mot vederlag. Nu samlar vi i stället in donationer.
En donation ger en stark signal om företagets samhällsansvar. Dessutom ansvarar Olympiafonden för att donationen lämnar ett permanent avtryck inom den finländska idrotten.
Nej. Alla donationer går till fondens grundkapital. Avkastningen av fonden uppstår först senare. Avsikten är att fonden ska påverka långt in i framtiden. De flesta idrottare som kommer att dra nytta av fonden är inte ens födda än.
Olympiafonden erbjuder företagsdonatorer programmet Ett evigt avtryck, som bygger på donationssumman. Programpaketet innehåller bl.a. donatorsynlighet, idrottarsamarbete och marknadsföringsmaterial.